Brzeziński Marek
Sortowanie
Źródło opisu
ebookpoint BIBLIO
(1)
Forma i typ
E-booki
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2470)
Kozioł Paweł
(2014)
Kochanowski Jan
(1014)
Konopnicka Maria
(804)
Kotwica Wojciech
(782)
Brzeziński Marek
(-)
Kowalska Dorota
(664)
Mickiewicz Adam
(510)
Sienkiewicz Henryk
(504)
Kraszewski Józef Ignacy
(482)
Leśmian Bolesław
(480)
Krasicki Ignacy
(476)
Boy-Żeleński Tadeusz
(462)
Krzyżanowski Julian
(447)
Baczyński Krzysztof Kamil
(401)
Słowacki Juliusz
(383)
Orzeszkowa Eliza
(355)
Prus Bolesław
(330)
Jachowicz Stanisław
(316)
Otwinowska Barbara
(309)
Żeromski Stefan
(302)
Rolando Bianka
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
May Karol
(257)
Wallace Edgar
(255)
Ziajkiewicz Artur
(248)
Czechowicz Józef
(242)
Fabianowska Małgorzata
(241)
Andersen Hans Christian
(228)
Cartland Barbara
(220)
Steel Danielle
(220)
Korzeniewski Wiktor
(219)
Doyle Arthur Conan
(212)
Liebert Jerzy
(209)
Montgomery Lucy Maud
(204)
Biel Mirella
(202)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(194)
Bogucka Masza
(189)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(182)
Miciński Tadeusz
(177)
Asnyk Adam
(173)
Filipowicz Leszek
(173)
Masiak Wojciech
(169)
Oppenheim E. Phillips
(165)
Curant Catrina
(161)
Grimm Wilhelm
(161)
Baudelaire Charles
(160)
Christie Agatha
(160)
Roberts Nora
(159)
Żeleński Boy Tadeusz
(159)
Brzechwa Jan
(153)
Rodziewiczówna Maria
(151)
Zarawska Patrycja
(149)
Conrad Joseph
(148)
M. Annah Viki
(148)
Kasprowicz Jan
(147)
Twain Mark
(147)
Szal Marek
(146)
Derengowska Joanna
(145)
Brand Max
(143)
Domańska Joanna
(143)
Будна Наталія
(141)
Lech Justyna
(138)
Wyspiański Stanisław
(138)
Tuwim Julian
(136)
Shakespeare William
(133)
Courths-Mahler Jadwiga
(132)
Popławska Anna
(131)
Rawinis Marian Piotr
(130)
Disney Walt
(128)
Syrokomla Władysław
(128)
Strzałkowska Małgorzata
(126)
Norwid Cyprian Kamil
(125)
Dickens Charles
(124)
Balzac Honoré de
(123)
Lange Antoni
(123)
Włodarczyk Barbara
(123)
Kornhauser Julian
(122)
London Jack
(122)
Chotomska Wanda
(121)
Ignaczak Tomasz
(120)
Busquets Carlos
(119)
Pasewicz Edward
(118)
Sobczak Tomasz
(118)
Verne Jules
(118)
Keff Bożena
(117)
Plewako-Szczerbiński Krzysztof
(116)
SheWolf
(115)
Stanecka Zofia
(115)
Grabiński Stefan
(114)
Leblanc Maurice
(111)
Podsiadło Jacek
(111)
Korczak Janusz
(110)
Mazur Bartosz
(109)
Mattel
(108)
Mirandola Franciszek
(107)
роботае грукова
(106)
Iwaszkiewicz Jarosław
(105)
Makuszyński Kornel
(105)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
1 wynik Filtruj
E-book
W koszyku
Kulisy Kulinarnej Akademii / Marek Brzeziński. - [miejsce nieznane] : Editio : ebookpoint BIBLIO, 2012. - 352 s. ; 21 cm.
Forma i typ
Polak w kulinarnej stolicy świata 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii… Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej. (…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…) Hej!Noże w dłoń! Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, Polityk i gwiazda mediów. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika "Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku. Patroni medialni:
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej